Een stapje dichter bij de idylle

Aside

Een stapje dichter bij de idylle

Op dinsdag 6 juni kwam een opgewekte Kars Veling van de Vlinderstichting naar IJsselstein om de definitieve monitoringroute op de plek van onze toekomstige Idylle uit te zetten. – Een verslag van Everdien Smeenk.

Het is de bedoeling dat de monitoren van de Idylle nu al aan de slag gaan met de zogenaamde nulmeting. Het is belangrijk om te weten welke vlindersoorten er nu aanwezig zijn, zodat wij in de toekomst het effect van de Idylle beter kunnen meten. Wij moesten niet alleen een monitoringroute vastleggen, maar deze route diende ook in secties verdeeld te worden en daar hadden wij uiteraard de hulp van Kars bij nodig.

Geroutineerde stappen

Op een heel plezierige en efficiënte manier heeft Kars, vergezeld door 4 huidige en toekomstige monitoren, met grote geroutineerde stappen onze Idylle route uitgezet en in 14 secties van 50 m verdeeld. Dit had hij zichtbaar al vaker gedaan…. De secties zijn inmiddels beschreven en als ondersteuning zijn er bij alle begin-/eindpunten foto’s gemaakt. Dat is handig zowel voor de huidige monitoren als voor diegenen die zich in de toekomst nog bij ons aan willen sluiten.

monitoringroute toekomstige idylle ijsselstein

Uitzetten van de monitoringsroute. – foto door Kars Veling

Andere route onderlangs

Tegelijkertijd hebben wij op advies van Kars een nieuwe monitoringroute toegevoegd: de route onderlangs, aan de binnenkant van de wal. Deze route loop je automatisch op de terugweg, maar mag geen onderdeel uitmaken van de Idylle route, omdat hier geen sprake zal zijn van werkzaamheden zoals frezen, inzaaien etc. Deze nieuwe route gaat onderdeel uitmaken van het Landelijk Meetnet Vlinders en Libellen.

Een soortgelijke actie is die middag door Kars en twee monitoren uitgevoerd bij de toekomstige Idylle in Lopik. Het gaat hier om een kleine Idylle, bestaande uit slechts twee secties. We hopen dat in de toekomst deze plek nog uitgebreid kan worden.

Klein Koolwitje of Klein Geaderd Witje?

Het was een inspirerende middag! Een prettige voortzetting van de eveneens door Kars verzorgde instructie avond in het MEC ( 9 juni) waarbij alle monitoren van de 4 Idylles uit onze regio geïnformeerd werden over het monitoren van een Idylle. Inmiddels weten wij allemaal hoe wij een Klein Koolwitje van een Klein Geaderd Witje kunnen onderscheiden…

En nu is het wachten op de Argusvlinder en het Koninginnepage en hopen wij van harte dat alles goed zal gaan met de idylle! Het is tenslotte een hele organisatie, waarbij veel mensen zijn betrokken.

Groene groet,

Everdien

 

Pssst,  bezoek ook eens onze facebookpagina!