De eerste vlindermonitor-meeloopsessie van Rob

argusvlinder, foto kars veling
Standaard

Rob Kosterman ontving een uitnodiging om samen met Everdien en Karin mee te lopen bij hun tweede nulmeting. Hier kun je lezen wat hij beleefde.

Op 11 augustus om half elf ontmoette ik de dames bij de Idylle.
De fietsen werden netjes uit het zicht binnen de Idylle gezet, en onze tocht ving aan vanaf de rotonde, gerekend aan de bovenzijde.

Van links naar rechts: klein geaderd witje met grijze schubben langs de aders; klein koolwitje met een recht afgesneden, en groot koolwitje met een rondlopende zwarte vleugelpunt (foto’s: Kars Veling).

Van links naar rechts: klein geaderd witje met grijze schubben langs de aders; klein koolwitje met een recht afgesneden, en groot koolwitje met een rondlopende zwarte vleugelpunt (foto’s: Kars Veling).

De eerste vlinders die wij zagen waren koolwitjes, al was het nog niet gelijk duidelijk of dit nu kleine, geaarde waren. Maar met de mooie kleine verrekijkers was dit probleem snel opgelost. Het bleken allemaal kleine koolwitjes te zijn.
Al snel werden de eerste argusvlinders gespot en op de foto gezet. Zij bleken allen een voorkeur voor de distel te hebben.

Mooie wedstrijd

Bont zandoogje foto yves baptiste. Klik op foto voor verwijzing.

Bont zandoogje, foto Yves Baptiste. Klik op foto voor verwijzing.

Een mooie wedstrijd werd het, of we nu meer bont zandoogjes, of argusvlinders of koolwitjes zagen. De koolwitjes bleken dit te winnen, gevolgd door de zandoogjes en daarna de argusvlinders.
Naarmate de temperatuur opliep zagen wij meer vlinders, ook waren er nog wat bijvangsten te vermelden. Namelijk een steenhommel die naar later bleek, een rode koekoekshommel was! Ook de Franse wespen hebben wij goed kunnen bekijken; het kenmerk is hun hangende poten.

argusvlinder, foto kars veling

Argusvlinder, foto Kars Veling.

Tegen de tijd dat wij onderlangs de wal de terugweg van de Idylle namen, waren er twee uren verstreken. Maar ook de binnenkant van de Idylle gaf ons enige verrassende waarnemingen te zien.

icarusblauwtje en bruinblauwtje.

Icarusblauwtje (links) heeft duidelijke wortelvlekken, die bij bruin blauwtje (rechts) ontbreken (foto’s: Kars Veling). Klik op foto voor nog meer kenmerken.

Wij kwamen enige bruinblauwtjes tegen op de gele rolklaver. Daar ontstond de discussie of het nu ging om het icarusblauwtje of de bruinblauwtjes. Uiteindelijk, na weer een aantal gezien te hebben, bleek het toch de bruinblauwe. Ook hier waren weer de bont zandoogjes in de meerderheid samen, met de koolwitjes.
Na een leuke en leerzame ochtend/middag waren wij om 13.30 uur weer bij ons startpunt.

Het mooie van het veel vlinders zien is één, maar voor degene die ze allemaal moet invoeren zal het toch ook weer een hele taak zijn om dit nauwkeurig uit te voeren. Mijn rol was om de dames telkens te informeren in welke sector zij liepen om daar dan de waarnemingen te noteren.

Neem een verrekijker mee

Ik heb er veel van opgestoken. Een aantal vlinders zoals, het bont zandoogje en de argusvlinder zijn nu voor mij snel te herkennen. Voor de verschillende koolwitjes zal ik nog een aantal keren mee moeten lopen. Een goede verrekijker is ook een nuttig hulpmiddel, is mij gebleken!

vlinderspotters

Ervaren vlinderspotters Everdien Smeenk en Karin Lenten, foto Rob Kosterman.

Tot zover mijn ervaring. Ik wil de nieuwe mensen die ook mee gaan lopen, zeker aanraden in het begin met een aantal ervaren vlinderspotters mee te gaan.

Rob Kosterman
Bijenhoudersvereniging IJsselstein e.o.

Een suggestie over “De eerste vlindermonitor-meeloopsessie van Rob

Reacties zijn gesloten.