Explosie van argusvlinders

Argusvlinder, foto Wim Leseman
Standaard

Wim Leseman is één van de vrijwilligers die het monitoren van de Idylle en daaromheen op zich heeft genomen. Afgelopen week schreef Rob Kosterman over zijn ervaringen, vandaag is Wim aan de beurt. Er zijn trouwens twee routes: bovenop de wal de Idylle-route (voor de Idylle in wording) en onderlangs de wal de ‘gewone’ route. Handig om te vergelijken en je moet immers toch weer terug lopen..

Wim Leseman: Uit nieuwsgierigheid naar al het moois wat Everdien, Karin en Rob hebben gezien ben ik vandaag alleen ook even naar de vlinderidylle gegaan en ik heb geteld. Alleen, tellen en noteren tegelijk kost veel tijd en moeite dus is niet aan te raden.

Goed begin

Argusvlinder, foto Wim Leseman

Argusvlinder, foto Wim Leseman

De stenen trap bij het bruggetje opklimmend werd ik al verwelkomd door een argusvlinder!! Een goed begin is het halve werk..
Met tegenzin afscheid van de poserende argusvlinder genomen en naar het begin van de idylle gelopen en ben ik – vol verwachting klopt mijn hart – de secties af gaan lopen. Al snel zag ik een prachtig exemplaar van een kleine vos voor mij poseren zodat ik hem/haar prachtig kon fotograferen. Een gaaf exemplaar, echt een “miss-Holland/mister Holland”. Na enkele van de bekende witte exemplaren gespot te hebben zag ik later zo waar weer argusvlinders. In totaal heb ik hiervan een kleine 20 exemplaren gezien en gefotografeerd.

Bont zandoogje

Bont Zandoogje, foto Wim Leseman

Bont Zandoogje, foto Wim Leseman

Waar ook veel vlinders zitten is aan het eind van de vlinderidylle en dan naar beneden lopend. Ik zag daar 2 argusvlinders en een stuk of wat bonte zandoogjes (vallen buiten de route). In de eerste secties van de Zenderparkroute zag ik geregeld bonte zandoogjes waardoor er een argusvlinder zodanig jaloers werd dat hij 2x op mijn broek ging zitten!!!!!!!! Toen ik dit met mijn fototoestel wilde vastleggen vloog het exemplaar helaas weg, dus moeten jullie mij maar op mijn woord geloven…;-) en ze komen steeds minder voor in Nederland…

Geen bruinblauwtje vandaag

Kleine Vos, foto Wim Leseman

Kleine Vos, foto Wim Leseman

Regelmatig door de soms weelderige bush bush heen banjerend wat soms zelfs nog nat was bereikte ik het eind van de Zenderparkroute, na geen nieuwe soorten tegengekomen te zijn. Voor mij bleef dus helaas het bruinblauwtje buiten beeld.
Aankomende week en die week erop zal ik met Karin de route gaan lopen.

Parende juffers, foto Wim Leseman

Parende juffers, foto Wim Leseman