Vele witjes en bonte zandoogjes dit keer

argusvlinder op rode klaver - foto Wim Leseman
Standaard

Donderdag 20 augustus hebben Clarie en Wim weer een nulmeting gedaan op de aanstaande Idylle en de onderlangs lopende Zenderparkroute.

Verslag van Wim: Aangekomen op de route werden we opnieuw welkom geheten door een argusvlinder, die op de betonnen trap zich heerlijk liep op te warmen in de stralende zon. De lucht was nauwelijks bewolkt. Vele “witjes” en bonte zandoogjes fladderden regelmatig om ons heen. In sectie 4 zagen we onze eerste argusvlinder ‘on route’ zich te goed doen aan allerlei lekkernijen op de rode klaver. Verder zagen we niet veel bijzonders. Wat zijn we de afgelopen periode verwend, met zoveel mooie vlinders die vliegen op de aanstaande vlinderidylle.

Voor nageslacht zorgen

Geaderde witjes zorgen voor nageslacht - foto Wim Leseman

Geaderde witjes zorgen voor nageslacht – foto Wim Leseman

Onderlangs op de Zenderparkroute kregen we aanmerkelijk meer vlinders te zien. In sectie 2 en 16, bij het water dichtbij de rotonde, zagen we een bruinblauwtje. In sectie 7 zagen we opnieuw een argusvlinder zitten, dit keer ook weer op rode klaver. Verder zagen we nog op de Zenderparkroute in sectie 5 twee klein geaderde witjes, die het het heel goed met elkaar konden vinden en voor het nageslacht aan het zorgen waren….

Ook de nachtvlinders lieten zich aan het eind van de middag – met enige moeite – in het struikgewas zien. Een gammavlinder in sectie 7 en een gewone bandspanner. Helaas konden we deze vlinders niet op onze nulmeting noteren omdat deze alleen de dagvlinders betreft.

Minder argusvlinders

Opvallend aan deze wandeling was dat we aanmerkelijk minder argusvlinders te zien kregen dan de week ervoor, een kleine 20 vorige week tegen een 2-tal vandaag. Verklaring hiervan is dat de argusvlinders 2 en soms 3 generaties kennen per jaar. Vol verwachting klopt ons hart…

argusvlinder op rode klaver - foto Wim Leseman

Argusvlinder op rode klaver – foto Wim Leseman