Winternieuws van de idylle

Proefstuk Idylle gefreesd, foto door RondDeMast.nl
Standaard

Niet te geloven, zo zacht zijn de temperaturen nu nog. Vandaag alweer met een lekker zonnetje. Best mogelijk dat er in jouw tuin of rondom de Idylle Atalanta’s wakker worden. Zorg dan dat er wat rottend fruit voor ze ligt. Een appelklokhuis is al voldoende. En hoe is het eigenlijk met onze Idylle?

Omstreeks september/oktober zou er ingezaaid worden. Maar om te kunnen inzaaien, moet je de grond bewerken. En dat kon dus niet! De aannemer had een proefstukje gedaan (aan het begin, tegenover het tuincentrum). Het bleek dat de grond veel te nat was. De grond kon naar beneden zakken en het materieel van de aannemer dreigde beschadigd te raken. Dat was wel even een teleurstelling.

Nieuwe poging in het voorjaar

In het voorjaar gaat de aannemer opnieuw een poging doen. Wanneer precies, dat weten we nog niet. We maakten ons zorgen, zouden de planten dan wel voldoende kunnen groeien om in de zomer van 2016 al een beetje Idylle te hebben? Gelukkig wist Kars Veling van de Vlinderstichting ons wat gerust te stellen. Er zijn wel meer Idylles waar pas in het voorjaar werd ingezaaid. En dat ging toch goed.
Het zou wel handig zijn als het in het vroege voorjaar nog lekker gaat vriezen! Dat maakt de grond ook droger. Duim je met ons mee?

Zadenmengsel gekozen

Het zadenmengsel is gekozen. De leverancier (Biodivers) heeft veel ervaring met projecten zoals de Idylle en weet ook welke planten er in onze omgeving thuishoren.

Hier een opsomming van de gehele mix, voor de liefhebbers.

Kleine ratelaar, afb. wikipediaAkkerhoornbloem, bermooievaarsbek, barbarakruid, dagkoekoeksbloem, duizendblad, gele morgenster, gestreepte witbol, gewone brunel,  gewone rolklaver, geoorde zuring, margriet, reukgras, struisgras, kropaar, veldgerst, glad walstro, goudhaver, hopklaver, karweivarkenskervel, kleine klaver, kleine leeuwentand, kleine ratelaar*, kleine timothee, gewone spurrie, look zonder look, gewoon biggenkruid, wilde klaproos, bleke klaproos, knolboterbloem, knoopkruid, korenbloem, kraailook, wede, vaste lupine, oosterse morgenster, paardenbloem, rode klaver, roodzwenkgras, speerdistel, scherpe boterbloem, smalle weegbree, veldzuring, vogelwikke, wilde peen, trosdravik en zachte dravik.

*) de kleine ratelaar parasiteert op de wortels van gras en zorgt in een paar jaren dat er veel minder gras de kop zal opsteken in de Idylle.

Rond de jaarwisseling gaat het kouder worden.
Onze Idylle-in-wording gaat dan echt in de winterstand. En de werkgroep ook.
Tot ziens in het voorjaar van 2016!

Foto gefreesd proefstuk: door Rond de Mast, fotoverslaggever en blogger in IJsselstein.