Eerste officiële telling van de IJsselsteinse vlinderidylle

Bont zandoogje - Wim Leseman
Standaard

Verslag van Wim Leseman – Karin en ik waren tijdens de officiële opening van de IJsselsteinse vlinderidylle op 21 april (foto’s elders op deze site) ook als vlindertellers aanwezig op de idylle. Na het kopje koffie dat we als afsluiting van de opening van de idylle kregen aangeboden, zijn Karin en ik enthousiast op zoek gegaan of we al vlinders konden ontdekken op het terrein van onze vlinderidylle en de vlindermonitorroute aan de binnenkant van de wal (welke onderdeel uitmaakt van het Landelijk Meetnet Vlinders en Libellen).

talud idylle - Wim Leseman kopje koffie idylle - Wim Leseman

Vorig jaar tijdens de nulmeting hebben de tellingen al mooie en verrassende resultaten opgeleverd. Zoals de in Nederland in aantal achteruit hollende argusvlinders die wij zowel op onze toen in aanleg zijnde vlinderidylle als op de vlindermonitorroute (onderlangs het talud) een flink aantal keren mochten bewonderen!! Wat zal ons dit jaar brengen?

De week voor de officiële opening hebben Karin en Everdien al een voorproefje hiervan gezien. Naast een aantal kleine koolwitjes waren dat de kleine vos en maar liefst vier dagpauwogen.

Torenvalkje

torenvalkje - Wim LesemanHoe verrassend de locatie van deze biotoop op en achter het talud is geven de volgende foto’s goed weer. Op het talud aangekomen werden we begroet door een prachtig torenvalkje. Dit keer niet biddend in de lucht maar zittend op een lantaarnpaal. Deze torenvalk heeft een zeer lange staart en is te onderscheiden van andere valken door de roestrode en geelbruine bovenzijde van het lichaam en arm en de contrasterende zwarte hand, die tijdens het wegvliegen goed te zien is. torenvalkje - Wim Leseman

Even verder gelopen zagen we op de idylle al een aantal kleine koolwitjes om elkaar heen fladderend. Het weer was opvallend prachtig aangezien het de afgelopen dagen en nacht flink geregend had. Voordeel was nu wel dat de natuur in onze biotoop er nu fris en fotogeniek uitzag. Verder was er op de idylle zelf voor ons nog niet veel bijzonders te zien.

Salix Alba, knotwilg - Wim LesemanMeer bijzonders zagen we op de monitorroute aan de binnenkant van de wal. Vele soorten zweefvliegen en andere insecten genoten van het mooie weer op zoek naar voedsel. De knotwilgen (Salix alba), die wel 50 jaar oud kunnen worden, stonden geknot langs de waterkant wachtend op het goede moment om uit te gaan lopen.

Bont zandoogje

Bont zandoogje - Wim LesemanOnze verwachting dat we, evenals vorig jaar, een bont zandoogje zouden aantreffen werd beloond. Het bonte zandoogje (man) was zich heerlijk aan het opwarmen in de zon. Dit soort zandoogje, je hebt namelijk meerdere soorten zandoogjes, kun je herkennen aan de donkerbruine kleur met crémekleurige  tot roodgele of oranjebruine vlekken op de bovenkant van de vleugels. De vlinder vliegt vanaf april tot en met september en drinken graag van de bloemen van de wilde marjolein.

Dotterbloem - Wim LesemanVerder op de route zagen we een mooie dotterbloem (Caltha palustris) met zijn fel dooiergele bloemen. Deze bloem is goed te herkennen aan de diep donkergroene bladen die hart- of niervormig zijn, tot 15 centimeter breed en een gekartelde rand hebben. De bloemen van de dotterbloem worden door insecten bestoven; de zaden drijven en worden via het water verspreid. De bloemblaadjes werden vroeger wel gebruikt om boter te kleuren.

Laat de Idylle nu maar groeien en bloeien!

Met hartelijke dank aan Wim Leseman, voor verslag en foto’s.

Een suggestie over “Eerste officiële telling van de IJsselsteinse vlinderidylle

Reacties zijn gesloten.