Maaien en grazen

Standaard

Door Martijn van Buuren en redactie Idylle IJsselstein

Wie wil er nu niet een veld met mooie bloemen en planten? Helaas is de weg daarnaar toe lang en vol met kuilen en hobbels, we zijn nu 10 weken onderweg en kunnen het volgende over de ontwikkeling zeggen.

‘Onkruid’

Hhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Koolzaadet eerste wat opkwam was niet het zaad van de vlinderbloemen maar ‘onkruid’, het koolzaad. We hadden deze ontwikkeling wel voorzien maar niet zo massaal. En zeker niet door het twee keer frezen. De groei van koolzaad is explosief! Om onze zaden toch nog een kans te geven hebben we een beheermaatregel moeten uitvoeren. We hebben gemaaid en het maaisel afgevoerd. Onze zaden krijgen nu weer licht en lucht om te ontkiemen tot planten en met het afvoeren is ook de voedselrijkdom van de grond weer een heel klein beetje afgenomen. Dit is weer beter voor onze zaden.

Hoe de toekomst er uit gaat zien?  Dat is inderdaad een goede vraag, er is geen uitgestippeld plan voor het beheer en onderhoud. Dat kan ook niet. Planten hebben hun eigen groei en ontwikkeling en wij moeten deze respecteren en faciliteren.  Door op het juiste tijdstip maatregelen uit te voeren kunnen we hierin iets sturen, dat zullen we ook doen. We moeten de bloemen beheren, dat is zeker en dat doen we door de Idylle te blijven monitoren. Steeds kijken wat er boven de grond allemaal gebeurd. Hierover hebben we ook  regelmatig overleg met de zaadleverancier.

De ontwikkeling van een Idylle is een lang proces. Pas na een jaar of drie kan je echt iets zeggen over de ontwikkeling. Het is dus een kwestie van een lange adem, veel  geduld en blijven observeren. Als we moeten ingrijpen dan doen we dat, we kunnen het namelijk niet laten gebeuren dat de idylle niet van de wal af komt!

Schaapje schaapje

(klik op de foto om te vergroten)

niet klepelen maar grazen

Zenderstreeknieuws 6-7-2016

Een kleine kudde van 50 schapen graast de komende tijd in en om IJsselstein. Dat is goed nieuws voor wilde planten en diertjes. Ook op de Idylle kunnen we ze tegenkomen. Maar misschien pas later dit jaar. Als het nodig is om de planten beter te beheren. Alles in goed overleg met de leverancier van de zaden (Biodivers) en de Vlinderstichting. We doen met z’n allen ons best om de Idylle tot een succes te maken en dat geldt ook voor meer ‘Idyllische’ plekken in IJsselstein!