De laatsten van dit seizoen

hommel, door Wim Leseman
Standaard

Wim Leseman en Rob Kosterman maakten weer eens een wandeling over onze Idylle – nog steeds in wording – en omgeving en ze deden hun uiterste best nog een insect te verschalken. Op foto, natuurlijk. Een prachtige zwarte hommel, een rode juffer en een bont zandoogje. De laatsten van dit seizoen. Wist je dat de hele wandeling toch nog zo’n anderhalf uur duurt? Over de wal heen en onderlangs terug. Alles noteren wat je tegenkomt. En dat is de laatste tijd helaas niet zo veel.

Minder gezien

Vandaag, op 10 oktober, maken we de balans op. Minder vlinders en andere insecten gezien dan vorig jaar, toen de Idylle nog niet was ingezaaid. Oei! Komt dat ooit goed? Ja, dat komt goed, verzekeren de leverancier van de zaden, de Vlinderstichting en de gemeente ons. Dan maar wat meer vertrouwen aanboren.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Wat er is gebeurd? Vorig jaar herfst zouden we inzaaien maar de grond was té nat om te bewerken. Dus gewacht tot het voorjaar. Netjes de grond bewerkt en ingezaaid. Een gezellige ‘opening‘ van de Idylle gehad, compleet met schoolkinderen en lekkers van Zuccotto.
Toen gingen de planten groeien. Het was te nat, of het was te droog en er kwam erg veel koolzaad op. Een keertje extra maaien én afvoeren was nodig. En daarna kwam er niet veel lekkers voor de insecten meer op. Maar! Nieuwe ronde, nieuwe kansen! De winterrust treedt in. En volgend voorjaar mogen al die zaden die nu niks liggen te doen, hun kans benutten.

Vrijwilligers nodig voor lessen

Ondertussen heeft een klas van de altijd behulpzame basisschool De Torenuil een pilot les gevolgd in de Idylle van Nieuwegein, bij BuitenWijs. En dat smaakte naar meer. Dat gaan we volgend seizoen nog eens doen.
En trouwens, denk jij dat je zo’n les wil begeleiden? Er zijn namelijk nog vrijwilligers nodig. Neem contact op met BuitenWijs en dan word je voorzien van alle informatie.

Tot volgend voorjaar. Of misschien al eerder, als er nieuws te melden is.

Duim je mee voor onze Idylle?

Een suggestie over “De laatsten van dit seizoen

  1. Hans Kröder

    Een fantastisch initiatief dat biodiversiteit bevordert en belangrijk is voor ons eten. Hoe meer steun hoe beter!

    Like

Reacties zijn gesloten.