Doet ‘ie het of doet ‘ie het niet, die Idylle?

grote ratelaar
Standaard

Even bijpraten over de Idylle! De opening van de idylle was een leuk feest. Helaas hebben de bloemen dit feest in de zomer van 2016 niet doorgezet. Er zijn veel grassen en brandnetels opgekomen, maar juist de planten die we met zijn alle zo graag wilden zien, lieten het afweten. Of toch niet?

Nu, ruim een jaar later staan we weer bij de wal en gaan de kijken hoe de ontwikkeling van de idylle verloopt. Langzaam lopend en speurend tussen de grassen naar de planten die we graag willen zien. En ja hoor, we worden verrast door de aanwezigheid van enkele grote groepen smalbladige weegbree, grote ratelaar, verschillende soorten wikke, enkele distels en het geel bloeiende groot streepzaad. Dat zijn soorten die we vorige jaar hebben gezaaid en dat is een goed teken.Met name de ratelaar is hard nodig. Die parasiteert op de wortels van het gras, waardoor er na verloop van de tijd steeds minder gras zal groeien en des te meer planten die we nodig hebben.

Twee keer maaien

Wat wordt er dan verder gedaan om de ontwikkelingen van de idylle verder te stimuleren? Jaarlijks wordt er twee keer gemaaid en het maaisel opgeruimd. Het opruimen van het maaisel is een belangrijk onderdeel van het beheer. De voedingsstoffen die je bij de eerste keer maaien en afvoeren meeneemt staan gelijk aan de hoeveelheid voedingsstoffen die met de regen meekomt. Bij de tweede keer maaien en afvoeren wordt de bodem een klein beetje armer, en dat is precies wat we willen. Want hoe armer de grond, hoe bloemrijker de idylle zal zijn. Ook het tijdstip van het maaien is belangrijk. De eerste keer maaien wordt pas gedaan nadat de zaden van de grote ratelaar weer uitgezaaid zijn. En er blijft ook altijd een (wisselend) deel staan om eventuele vlindereitjes te beschermen.

Meetgegevens

In het overzichtje zie je de meetgegevens. Dit jaar is er, voor zover het klopt, pas 1 keer geteld. Op vallend is, dat in 2015 heel veel vlinders zijn geteld en het volgende jaar beduidend minder.In 2015 en in de jaren daarvoor, stond er al heel veel te bloeien op de wal, maar niet genoeg, en ook niet het assortiment wat we in de Idylle nodig hebben. We hopen dat ook dit jaar de vrijwilligers weer willen tellen!

meetgegevens Idylle IJsselstein

Voorjaar 2016 is de Idylle ingezaaid en het kwam dat jaar maar zuinigjes op gang. We moesten écht geduld hebben en dat is soms zó lastig! We waren in 2015 nou nét zo blij met al die bijzondere argusvlinders… en nu kwamen ze niet meer! Maar we moeten echt even afwachten, want als de Idylle zich zó ontwikkelt als die in Nieuwegein, dan gaat die vlinderstand echt weer verbeteren.
Om nog niet eens te spreken over de andere insecten, die minstens zo belangrijk zijn!

Lessen in de Idylle

Er zijn hele leuke en interessante lessen voor de basisscholen ontwikkeld. Hier in IJsselstein hebben we besloten om het een jaartje uit te stellen, vanwege de wat trage ontwikkeling. Maar in 2018 hopen we dat er goede lessen gegeven kunnen worden in onze eigen Idylle!

Onlangs kwamen vrijwilligers van de bevriende Idylles bij elkaar bij BuitenWijs in Nieuwegein, onder leiding van Kees van Wegen. Achter het gebouwtje ligt ook een Idylle (met een bewoond ooievaarsnest!). De Nieuwegeinse Idylle is al wat verder ontwikkeld, omdat ze eerder begonnen.

Hier zagen Bob Kosterman en ik (Carola) een veld vól met de kleine ratelaar! En natuurlijk ook veel andere planten, klavers, zuring, distels, beemdkroon. We zagen er onder andere icarusblauwtjes, groot koolwitje, schorpioenvlieg, solitaire bijen, zweefvliegen en ook wat nachtvlindertjes die overdag ook wakker waren.

Wij, de volwassenen, beeldden ons in dat we basisschoolkids waren. Welke vragen zouden die hebben? Het valt nog niet mee om dit te bedenken. En wat zouden de volwassenen moeten doen? Vooral niet teveel! De nieuwe, populaire methode van onderzoekend leren (er is een term voor maar die is me nu even ontschoten) vergt een heel andere manier van begeleiden. Géén antwoorden geven maar samen met de kids bedenken wat voor vraag je kunt stellen. En is de vraag dan onderzoekbaar? Of moet je het antwoord gewoon ergens opzoeken? Heel boeiend!

De lessen in Nieuwegein en Houten vinden in juni plaats, als tweede pilot. De eerste pilot was in september 2016 in de Nieuwegeinse Idylle, met openbare basisschool De Torenuil uit IJsselstein. Wat daar is geleerd door BuitenWijs en onze vrijwilliger, Bob Kosterman, is doorgezet in de lessen zoals die nu in juni zullen plaatsvinden. Als het succesvol is, kunnen de lessen volgend jaar aan meer scholen worden aangeboden. Maar: dan moeten er wel voldoende vrijwilligers zijn!

Vrijwilligers nodig voor volgend jaar

In IJsselstein hebben we volgend jaar voor die lessen wel een paar nieuwe vrijwilligers nodig. Dat is essentieel! Voel je je geroepen daartoe, dan kun je natuurlijk alvast een emailtje sturen. Het is wel belangrijk dat je overdag tijd beschikbaar hebt én van de natuur houdt.

Teksten van Martijn van Buuren en Carola Ruijsch van Dugteren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren