Over de idylle

Pagina

Vlinders en bijen hebben bloemen nodig. Om nectar en stuifmeel te kunnen vinden en daarmee te overleven. Helaas hebben vlinders en bijen het moeilijk omdat er nog zo weinig bloemrijke plekken zijn. Dankzij Idylle komt hier verandering in. De Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenhoudersvereniging leggen samen met veel vrijwilligers idylles aan voor meer kleur in het landschap. Grote bloemrijke plekken in de stad, het buitengebied of langs sloten of wegen. Heerlijke plekken om te wandelen en te genieten.

In 2015  is een groepje mensen* begonnen met bedenken hoe we onze Idylle willen inrichten. Het inzaaien zou in de herfst van dat jaar gebeuren, maar het was te nat om de grond te bewerken! Nu, in het voorjaar van 2016, gaat het dan toch gebeuren. Dat betekent, dat we dit jaar nog niet heel veel bloemen gaan zien, maar ieder jaar wordt dat meer en beter. Een groep vrijwilligers neemt ook het monitoren op zich: wekelijks tellen hoeveel vlinders en van welke soort er te zien zijn. Vanaf september starten we ook met een lesprogramma in en rond de Idylle, waar IJsselsteinse basisscholen zich voor kunnen inschrijven. Dit gaat via Buitenwijs in Nieuwegein.

In 2015 is er al wel geteld op de wal waar de Idylle komt. Want aan de binnenkant laten we de oorspronkelijke beplanting staan en die route is opgenomen in het landelijke vlindermeetnet. Er zijn al tien soorten vlinders geteld en als de Idylle eenmaal groeit en bloeit, zal dit naar verwachting nóg meer worden.

Hier zie je de locatie van de IJsselsteinse idylle: op de wal aan de Weg der Verenigde Naties.

idylle-op-kaart

*) Vrijwilligers uit IJsselstein, de Vlinderstichting, de Bijenhoudersvereniging IJsselstein en de gemeente.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s